Březen v honitbě

28.02.2012 21:58

Zima ještě neskončila, její konec se však blíží. Rozkvétají první jarní květy, na polích jsou ale vidět následky krutých mrazů. Některé odrůdy pšenice mají úplně zmrzlé listy. Podle prvních vegetačních zkoušek se ukazuje, že rostliny přežily. 

Přilétají tažní ptáci. Nejdříve špačkové, skřivani a hřivnáči, brzy po nich čejky, drozdi a konipasové. Ti signalizují, že se navrátily také sluky lesní. Ty dříve zahajovaly novou loveckou sezónu, mohly se lovit už od 15. března. Dnes už to možné není, ale můžeme se kouzlem slučího toku potěšit i bez střílení. V naší honitbě je šance malá, se slukami se setkáváme jen při podzimním tahu na honech. Ale už v lese Na Vysokém (mezi Cvrčovicemi a Švermovem), slučí tah vidět můžeme. V křivoklátských lesích je pravděpodobnost velká. Tah začíná, když přestávají zpívat ptáci a vyjde první hvězda. Pak je můžeme vidět, jak pomalým letem prolétají nad pasekami a zaslechnout jejich pískání a vorkání. 

Rodí se zajíčci a selata. V březnu také začíná tok bažantů, večer a ráno můžeme, bohužel už velmi vzácně, zaslechnout čiřikání koroptví. Ty se párkují a také vstupují do toku. Hnízdí divoké kachny, proto se také jmenují březnačky. Rozpadají se zimní tlupy srnčí zvěře, staří srnci obsazují svoje teritoria a vytloukají parůžky. 

Pro srnčí zvěř je přechod na zelenou paši velmi náročný. Zejména zvěř oslabená parazity a ztrátou tukových zásob, způsobenou nadměrným vyrušováním, je náchylná k poklesu tělesné hmotnosti, stresu a průjmovým onemocněním. Není to v současné době snadné, ale snažme se zvěři klid zajistit.

V závěru měsíce, kdy se příroda zazelená a objeví se hmyz, můžeme přestat přikrmovat. Sůl však nyní zvěř potřebuje ve větší míře, než jindy.

Krmná zařízení do konce dubna vyčistíme a vydesinfikujeme páleným vápnem, ještě lépe chloraminem.   Z jeslí odstraníme staré seno.

31. března končí možnost mimořádného lovu kormoránů. Všechny úlovky je nutné nahlásit hospodáři.

23. března od 17. hodin se uskuteční pravidelná jarní schůze. Budou vydány nové povolenky, vyhodnotíme rok minulý a připravíme se na rok příští.

                                                                                                                       Petr Frühauf