Duben v honitbě

04.04.2012 18:56

V dubnu nastupuje jaro v plné síle. Příroda se zelená, objevuje se hmyz, plazi i obojživelníci, přilétají tažní ptáci. Jako poslední, až koncem dubna nebo začátkem května, přilétají rorýsi a ťuhýci obecní. Od poloviny dubna se můžeme potěšit nočním zpěvem slavíků, kteří se kupodivu v posledních letech vyskytují poměrně hojně.

Divoké kachny postupně zasedají na vejce, hnízdit začínají i bažanti a koroptve.

Toto období, kdy zvěř přechází na mladou zelenou pastvu je pro ni, zejména pak pro srnčí zvěř, velmi náročné. Zvláště zvěř oslabená nemocemi, cizopasníky a také velkou ztrátou hmotnosti, způsobenou nedostatkem klidu v zimě, je náchylná k průjmovým onemocněním. Zdravotní stav zvěře je nutné neustále sledovat, úhyny hlásit mysliveckému hospodáři. Důležité je, aby zvěř měla neustále dostatek soli. Nezapomeňte doplňovat slaniska.

Do konce dubna je nutné vyčistit a vydesinfikovat krmná zařízení.

Loveckých příležitostí není mnoho, jen selata a lončáci černé zvěře. Zde velký pozor na to, aby nedošlo k ulovení vodící bachyně – selata nemusejí být v její bezprostřední blízkosti, nebo mohou být skryta v porostu.

Lovit můžeme také lišky. Před ulovením dospělé lišky je však nutné nejprve nalézt noru s liščaty. Je však třeba dělat to obezřetně, aby opatrná liška nebyla zrazena a liščata nepřevedla do náhradní nory. Nalezení obsazené nory hlaste hospodáři, nebo jinému zkušenému myslivci. Kdo to v naší honitbě je, všichni dobře víme.

Nyní je vhodná doba na obeznání srnců pro nastávající období lovu. Starší srnci již mají vytlučeno, ostatní srnci parůžky postupně vytloukají. Teritoriální srnci obsazují a hájí si svá teritoria. Ta si označují hrabánky a strouháním na dřevinách, ale i na větších bylinách. Po dlouhé zimě zvěř brzy vychází a pozdě po ránu zatahuje do krytu a můžeme ji proto za světla dobře pozorovat.

Ing. Petr Frühauf