Pohár Poldi 2012

30.06.2012 09:00

Pohár Poldi

Je to střelecká soutěž s dlouholetou tradicí. Tak dlouhou, že se pohár Poldi někde ztratil. To je ale v naší vlasti normální. Nicméně je to soutěž, která dává příležitost k setkání lidí, kteří mají sportovní loveckou střelbu rádi a většinou se také věnují myslivosti. A proč je tato akce na stránkách honitby Budeč? Protože myslivci – střelci naší honitby, se do její historie nesmazatelně zapisují.

30. června 20102 se uskutečnil již 27. ročník soutěže. Sešlo se na něm 17 střelců v pěti tříčlenných a jednom dvoučlenném družstvu. Střílely se 4 discipliny: lovecké kolo (20 terčů), vysoká věž (15), baterie (25) a běžící terč (kňour), malorážkou 10 ran (možný nástřel 100 bodů). Sraz byl v 9 hod. Když se dostavili poslední opozdilci, mohli jsme zahájit.

Duší soutěže je Stanislav Beránek. Ten soutěž zahájil, oznámil jména ředitele a rozhodčích, zajistil občerstvení, ceny. A také vyhlásil výsledky. Jestli i sečítal body, nevím. V součtu u Milana Baráška totiž došlo k chybě. Ta vyšla najevo až při vyhlašování výsledků, kde na ni upozornil sám nadhodnocený střelec. Patří mu za to uznání. Ve výsledkové listině, kterou najdete ve fotkách z akce, ale chyba opravena není. A navíc pod ní máte napsáno “nevím, jak to zvětšit”. Už to vím. Po najetí kurzorem do tabulky se v pravém horním rohu objeví +. A je to. Počasí před zahájením pořadatelům dělalo vrásky. Vítr, déšť. Těm, co se oblékli na 30 stupňů, byla zima. To se ale rychle změnilo. Začalo být vedro. Důležité bylo dodržovat pitný režim. To jsme zvládli, nikdo nezkolaboval.

Nejdříve jsme šli společně na vysokou věž. Dobrý výsledek byl 13 zásahů z patnácti. Dva borci měli plný počet (Vybíral, Malý), jeden nezastřelil ani jednoho holuba. Pak už jsme se rozdělili na další discipliny. Nejlepšího výsledku na loveckém kole dosáhl Ladislav Vybíral, 18 zásahů, z toho 4 dvojstřely. Na baterii zvítězil Jaroslav Černý ml. s 21 zásahem (stejně měl i František Hondl), na běžícím terči Radek Malý, 10 zásahů a 87 bodů.

Celkově zvítězilo družstvo Budeč B (Kůra, Malý, Slanina) se 166 body a 5 dvojstřely. Lze se jen ptát, jakého výsledku by dosáhlo družstvo Budeč A, jehož členové se závodu nemohli zúčastnit. Druzí byli reprezentanti honitby Orel Lidice (Chýský, Mráz, Klíma) se 149 body a 5 dvojstřely. Bronzová medaile patří družstvu bez názvu (Jiráček st., Jiráček ml., Loula), které dosáhlo výsledku 145/5.

Za zmínku stoj í umístění jediného dvoučlenného družstva (Frühauf, Kapsa), které i přes tento handicap obsadilo šesté místo. Z jednotlivců zazářil Radek Malý. S 60 body a 3 dvojstřely byl první. Dalo se to čekat. Je předsedou střelecké komise OMS. Druhý byl nenápadný Libor Klíma (58/1). Má všechny předpoklady k dalšímu výkonnostnímu růstu. A na třetím místě se zaskvěla stálice kladenského střeleckého nebe, Jiří Kůra (57/2).

Po vyhlášení výsledků jsme ještě chvíli pobyli. Z fotek je snad zřejmé, že se akce vydařila a těšíme se za rok na další. Veřejnosti tak připomeneme, že v Kladně kdysi existoval jeden slavný podnik.

                                                                  Petr Frühauf