Únor

16.02.2012 16:05

Po dlouhém období neobvykle teplé zimy, kdy už v lednu bylo možné vidět kvetoucí sněženky, přišly koncem měsíce silné mrazy.V noci byly teploty až -22°C, přes den se často udržovaly pod -10°C. Neležel téměř žádný sníh. Mrazivé období má vyvrcholit 11. až 12. února, kdy mají noční teploty klesnout v nížinách k -25°C. Větší množství sněhu  napadlo  7. až 9. února. Více než týden tedy trvaly holomrazy. Ty sice zvěř příliš neohrozily, pravděpodobně ale silně poškodí ozimy, zvláště řepku.

Nadešel čas potřeby intenzivního přikrmování. Jadrného krmiva  pro bažanty  je v mysliveckém skladu v Pentě  dostatek. Pokud nalezneme místa s výskytem koroptví, je třeba jim toto krmivo zasypat také tam, kde se vyskytují, nejlépe do hustých křovin. Srnčí zvěř musí mít dobré seno. Pokud si ho někdo neopatřil, v Pentě je také. Stejně tak kusová sůl. Srnčí, ale i ostatní zvěř má naštěstí kromě dobře urostlých ozimů také k dispozici žaludy. Ty vydrží až do jara. Jen pokud napadne větší množství sněhu, přikrmíme ji menšími dávkami ječmene.

Sněhu je třeba využít k lovu lišek a kun. Tuhé mrazy k nám přivedly opět velké množství kormoránů. Na základě rozhodnutí  Krajského úřadu Středočeského kraje je za stanovených podmínek můžeme lovit do konce března. Každý úlovek je nutné ihned nahlásit mysliveckému hospodáři a řádně se o něj postarat.